Glikemijos indekso (GI) lentelė

Glikemijos indekso (GI) lentelė

Glikemijos indeksas rodo angliavandenių įtaką gliukozės kiekiui kraujyje. Šis indeksas nurodo, kaip skirtingas angliavandenių turintis maistas, po valgio padidina gliukozės kiekį kraujyje skalėje nuo 0 iki 100. Kuo didesnis glikemijos indeksas, tuo labiau nuo maisto kraujyje padidėja gliukozės kiekis.

Ši sistema sukurta aštunto dešimtmečio pradžioje.  Ji buvo skirta diabetikams, vėliau GI skaičiavimo sistema pradėjo domėtis norintys atsikratyti papildomų kilogramų.

Šioje glikemijos indekso (GI) lentelėje yra tik tas maistas, kurį sudaro angliavandeniai.  Dėl tos priežasties Jūs nerasite čia tokio maisto kaip mėsa, vištiena, kiaušiniai ir kiti. Tačiau galite rasti apdirbto maisto, kuris sudarytas iš mėsos, bet jį gaminant buvo naudojami miltai.

Žemas glikemijos indeksas (55 arba mažiau)

Nepamirškite, net jei šis maistas turi mažą glikemijos indeksą, jį gali sudaryti didesnis kiekis riebalų ir kalorijų, todėl rinkitės maistą įdėmiai ir tokį maistą kaip riešutai valgykite nedideliais kiekiais.

1 – Žemo GI maistas

Brokoliai 10
Paprika 10
Salota 10
Svogūnai 10
Pomidorai 15
Kalafiorai 15
Morkos 16
Skrudinti ir sūdyti riešutai 14
Liesas jogurtas su saldikliais 14
Vyšnios 22
Greipfrutai 25
Perlinės kruopos 25
Raudonieji lęšiai 26
Pienas 27
Džiovinti abrikosai 31
Pupos 31
Fetučini makaronai 32
Liesas pienas 32
Liesas vaisių jogurtas 33
Pilno grūdo makaronai 37
Obuoliai 38
Kriaušės 38
Pomidorų sriuba skardinėje 38
Obuolių sultys (nesaldintos) 40
Lakštiniai makaronai 40
Baltieji makaronai 41
Sėlenos 42
Žirneliai 42
Persikai 42
Dribsnių košė (pagaminta su vandeniu) 42
Lęšių sriuba 44
Apelsinai 44
Žalios vynuogės 46
Apelsinų sultys 46
Žirniai 48
Keptos pupos (su pomidorų padažu) 48
Morkos (virtos) 49
Pieniškas šokoladas 49
Kiviai 52
Rupių miltų duona 53
Bulvių traškučiai 54
Bananai 55
Avižų sėlenos 55
Saldusis kukurūzas 55

Vidutinis glikemijos indeksas (56-69)

2 – Vidutinio GI maistas

Javainiai (nekepti) 56
Virtos bulvės 56
Razinos 56
Pitos duona 57
Ryžiai (Basmati) 58
Medus 58
Pica su sūriu ir pomidorais 60
Ledai 61
Abrikosai (su sirupu) 64
Razinos 64
Kuskusas 65
Ruginė duona 65
Ananasas 66
Melionas 67
Raguolis 67
Kviečiai (smulkinti) 67
„Mars” šokoladinis batonėlis 68
Mielinė bandelė (kepta) 69
Rupių miltų duona 69

Aukštas glikemijos indeksas (70 arba daugiau)

3 – Aukšto GI maistas

Bulvių košė 70
Balta duona (batonas) 70
Arbūzas 72
Ropė 72
Riestainis 72
Sėlenų dribsniai 74
„Cheerios” (sausi pusryčiai) 74
Skurdintos bulvytės 75
Dražė (saldainiai) 80
Ryžių paplotėliai 82
„Cornflakes” (sausi pusryčiai) 84
Bulvės su lupenomis 85
Pūsti kviečiai (sausi pusryčiai) 89
Prancūziškas batonas 95
Pastarnokai (virti) 97
Plikyti ryžiai 98
Gliukozė 100