Feichoja, kas tai?

Feichoja, kas tai?

Feichojos ( kitaip dar vadinamos žemuoginiu medžiu arba amerikine aka) skonis primena ananaso, o kvepia ši egzotinė uoga žemuogėmis. Jos tėvynė – Pietų Amerika. Pagrindinis šios uogos pliusas sveikatai – joje gausu jodo.

Jodo ir vitaminų šaltinis

Pagal jodo kiekį feichoja drąsiai gali varžytis su jūros produktais. Vos 2-3 uogos patenkina jodo paros poreikį. Be to, šis mikroelementas iš uogų lengvai pasisavinamas. Taigi feichojos ypač naudingos tiems, kurie turi bėdų dėl skydliaukės, taip pat protine veikla užsiimantiems žmonėms, pavyzdžiui, moksleiviams bei studentams.

Taip pat feichojos uogose yra vitamino C, ir ne ką mažiau nei citrusiniuose vaisiuose. Yra ir reto vitamino PP, be kurio didžiosios dalies vitamino C organizmas nepasisavina. Todėl jos yra puiki imuniteto stiprinimo ir peršalimo ligų profilaktikos priemonė.

Verta pamėgti feichojas ir tiems, kurie turi širdies bei kraujagyslių problemų. Dėl pektinų gausos šios uogos mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, valo kraujagysles ir saugo nuo aterosklerozės. Be to, žemuoginio medžio vaisiai normalizuoja kraujospūdį. Kraštuose, kur auga šis medis, feichojos uogos liaudies medicinoje siūlomos vartoti inkstų ligų, gastrito, venų varikozės profilaktikai.

Žmogus, kurio gyvenimą lydi nuolatinis stresas, taip pat vertėtų skanauti šių uogų, nes jose gausu antioksidantų. Pagal medžiagų, kurios vadinamos natūraliais antidepresantais, kiekį feichojos gali varžytis su karčiuoju šokoladu.

Su kuo valgoma

Feichoja uoga

Feichojos – puikus salotų ingredientas. Iš jų taip pat gaminami padažai mėsos patiekalams, jų dedama į blynų ar sklindžių tešlą, jos tinka ir pyragui įdaryti.

Reikėtų žinoti, kad uogų odelė, nors ir nėra malonaus skonio, tačiau joje vitaminų yra daugiau nei minkštime. Kraštų, kuriuose žemuoginis medis populiarus, šeimininkės feichojos luobeles džiovina ir po to gardina jomis arbatą.

Gaila, bet šių uogų sezonas – labai trumpas. O ir uogų ilgai negalima laikyti – prinokusios jos tinkamos vartoti vos kelias dienas. Todėl šių uogų rekomenduojama sutrinti su cukrumi. Pirkdami jas parduotuvėje, nesibaiminkite, kad jos kietos, palaikius kelias dienas gerai vėdinamoje patalpoje uogos visiškai sunoksta.

Verta žinoti:

Agronomai teigia, kad šį visžalį medelį galima užsiauginti ir iš sėklų. Jis pakelia net -15 laipsnių šaltį. Po ketverių ar penkerių metų bus galima ragauti ananaso skonio feichojos vaisius, kvepiančius žemuogėmis.

Žemuoginis medis mėgsta lengvą, purią žemę. Jo vaisiai panašūs į slyvas, tamsiai žali. Dažnai jų paviršius raukšlėtas, o minkštimas – balsvas, grūdėtas. Jei auginsite feichoją, reikia neužmiršti, kad jos vaisiai susiformuoja tik iš kryžmiškai apdulkintų žiedų – žiedadulkės gali būti to paties augalo, tačiau būtinai skirtingų žiedų.

Lietuvos sveikata